Quantcast
Channel: Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη
Viewing all articles
Browse latest Browse all 64486

Με επιτόκια 4% παλεύουν να συγκρατήσουν καταθέσεις

$
0
0
«Μάχη» με υψηλά επιτόκια καταθέσεων, τα οποία υπερβαίνουν το 4%, δίνουν οι τράπεζες προκειμένου να ανασχέσουν το νέο κύμα φυγής καταθέσεων.

Οι περισσότρες τράπεζες αντιμετωπίζουν...σημαντικές εκροές από τις καταθέσεις τους, αν ληφθεί υπ' όψιν ότι συνολικά από το «σύστημα» έχουν διαρρεύσει περισσότερα από 27 δισ. ευρώ τους τελευταίους έντεκα μήνες. Τα στοιχεία για τον Νοέμβριο δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μια νέα περαιτέρω μείωση των καταθέσεων, εξέλιξη που επιδεινώνει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Αντιμέτωπες με τα δεδομένα αυτά, η μία μετά την άλλη οι διοικήσεις των τραπεζών μπαίνουν ακόμη μία φορά στην κούρσα του ανταγωνισμού, επιχειρώντας να δελεάσουν με υψηλά επιτόκια παλαιούς αλλά και νέους καταθέτες.

Η τρέχουσα συγκυρία ευνοεί την αποταμίευση, καθώς όσοι διαθέτουν στην άκρη κάποιο σεβαστό ποσό μπορούν να επιτύχουν προθεσμιακές αποδόσεις της τάξης του 3,5% με 4%. Ορισμένες μάλιστα μικρότερες τράπεζες, οι οποίες προδήλως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες ανάγκες, προσφέρουν επιτόκια ακόμη και πάνω από 4,5%.

Οι αποδόσεις αυτές προϋποθέτουν δέσμευση του κατατεθειμένου κεφαλαίου για περίπου ένα έτος. Αυτός, ο χρονικός ορίζοντας, όμως, φαίνεται ότι προκαλεί αισθήματα ανασφάλειας σε πολλούς δανειολήπτες, οι οποίοι βομβαρδίζονται καθημερινώς με ειδήσεις και αναλύσεις περί επικείμενης χρεοκοπίας της χώρας ή αναδιάρθωσης του χρέους, η οποία, όπως συνέβη και στην Αργεντινή, θα οδηγήσει σε δέσμευση μέρους των τραπεζικών καταθέσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε να καθησυχάσει αυτές τις ανησυχίες του κόσμου, διαβεβαιώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι εγγυημένες.

Δύσπιστοι οι καταθέτες

Ωστόσο το κοινό παραμένει δύσπιστο, καθώς είναι προφανές ότι η πολιτική δέσμευση για την πλήρη κάλυψη των καταθέσεων, η οποία είχε παρασχεθεί μάλιστα από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν πείθει τους σκεπτόμενους αποταμιευτές, δεδομένου μάλιστα του χαμηλού βαθμού αξιοπιστίας που απολαμβάνει στη χώρα το πολιτικό προσωπικό.

Βέβαια, παρά τη δυσπιστία των πολιτών, αρκετά από τα «τρομολαγνικά σενάρια» που διακινήθηκαν στο παρελθόν, όπως αυτό της επιστροφής της δραχμής, με αποτέλεσμα αρκετά δισ. καταθέσεων να πάρουν το δρόμο του εκπατρισμού, κατά γενική ομολογία θεωρούνται εξωπραγματικά.

Ωστόσο πραγματικότητα αποτελεί η ανάγκη επιχειρήσεων και νοικοκυριών να προσφύγουν στο «κομπόδεμα» για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, χαρακτηρίζει το φαινόμενο «κατανάλωση των καταθέσεων».
Με άλλα λόγια, η δραματική περικοπή των εισοδημάτων όχι μόνο στο δημόσιο τομέα, αλλά στο σύνολο της οικονομίας, ροκανίζει την αποταμίευση προηγούμενων ετών. Ακόμη και μικροεπιχειρηματίες, οι οποίοι προτιμούσαν να καλύπτουν τις ανάγκες τους με δανεικό χρήμα, δεν βρίσκουν πλέον πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό ή, όταν καταφέρουν να τον προσπελάσουν, το κόστος είναι απαγορευτικό.

Τα επιτόκια για κεφάλαια κίνησης ξεπερνούν το 15%, ενώ ο ανταγωνισμός στα επιτόκια καταθέσεων προκαλεί πιέσεις και για αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων.

enet.gr

Viewing all articles
Browse latest Browse all 64486

Trending Articles